Salátová mísa opět pro české tenisty

5289154099b5a5afea960100-168833

Třetí listopadový víkend patřil opět závěru tenisové sezóny a to finále nejstarší týmové soutěže – Davis Cupu.  Do finále opět postoupil tým České republiky, který vyzval na horké půdě bělehradské arény domácí tým Srbska s jedním z nejlepších tenistů součastnosti Novakem Djokovičem.

Český tým ve složení Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Jan Hájek byl ještě týden před finálovým zápasem outsiderem. Ale s nadcházejícím víkendem se začalo vyjasňovat a na povrch se dostala zpráva, že srbský tenista Janko Tipsarevič nebude schopen do finálového klání nastoupit kvůli přetrvávajícímu zranění paty. Tato zpráva český tým a národ naplnila tušením, že by obhajoba loňského vítězství mohla být reálná a že cesta k vítězství povede s velkou pravděpodobností přes sobotní čtyřhru. V srbském týmu tak zůstali Novak Djokovič, Dušan Lajovič, Ilija Bozoljac a veterán Nenad Zimonjič.

V pátek 15.listopadu začala česká cesta za obhajobou první dvouhrou, kde se utkal náš Radek Štěpánek proti Novaku Djokovičovi. Radek podlehl po jednom z životních výkonů 7-5, 6-1, 6-4. Kdo zápas sledoval, rozhodně viděl, že výsledek úplně neodpovídá obrazu zápasu. Ve druhé dvouhře se dle předpokladů utkal Tomáš Berdych s mladičkým srbem Dušanem Lajovičem. V tomto duelu se očekával první bod pro český tým, pro který nakonec český tenista hladce došel ve třech setech 6-3, 6-4, 6-3 a každý český fanoušek, ať už přímo v Bělehradě nebo v ČR očekával a přemýšlel jaké bude složení srbského týmu pro sobotní čtyřhru.

52878ff47deaac575a580100-168780

V sobotu před polednem přišla další pozitivní zpráva pro český tým, Novak Djokovič do čtyřhry nezasáhne a složení srbského týmu bude Zimonjic/Bozoljac. Tato dvojice dokáže být nebezpečná ( viz. porážka bratří Bryanů ), ale každý doufal, že na české lví duo Berdych/Štěpánek bude krátká. České duo dokázalo naprosto suveréním výkonem to, že v Davis Cupu pod českou vlajkou neprohrává a ve třech setech porazilo srbskou dvojici 6-2, 6-4, 7-6.

Český tým, tak byl před závěrečným dnem opět o krůček blíže ke třetímu zisku salátové mísy  pro ČR v historii.

První nedělní dvouhru zahájila domácí hvězda Novak Djokovič proti Tomáši Berdychovi. Tomáš od začátku zápasu ukázal, že by nejraději rád rozhodnul o vítězství českého týmu. Ale proti aktuálně druhému tenistovi světa bohužel ani nadlidský výkon nestačil a Tomáš podlehl 6-4, 7-6, 6-2. Zápas byl naprosto vyrovnaný a napadá mne myšlenka, jak by se zápas vyvíjel, kdyby Tomáš ve zkrácené hře druhého setu nepokazil volej na síti. Ale to jsou jen kdyby na které se historie neptá.

528794df81701e8e82db0100-168784

Před pátou hodinou odpolední bělehradského času již celý svět očekával pátý závěrečný duel finálového souboje mezi českým tenistou Radkem Štěpánkem a domácím mladíčkem Dušanem Lajovičem. Zápas začal velmi zajímavě, Radek ztratil hned v úvodu zápasu svůj servis a každého asi napadla otázka k jakému výkonu se bude mladý srbský tenista schopen v domácím prostředí vyburcovat. Tato otázka však ve vzduchu nevysela dlouho, protože Radek si ihned vzal ztracené podání zpět a začal “profesorsky” školit mladého tenistu. Štěpánek po  excelentním výkonu ( 6-3, 6-1, 6-1 ) dovedl český tým k obhajobě salátové mísy a k velké radosti.

Po zhruba 15-ti minutové pauze byl závěrečný cermoniál připraven a český daviscupový tým opět zvednul nad hlavu salátovou mísu pro vítěze Davis Cup. Poté ještě “náhradní” český nehrající kapitán Vladimír Šafařík poděkoval všem českým tenistům, kteří v průběhu celého roku Českou republiku reprezentovali, českým fanouškům, kteří v hojném počtu přijeli do Bělehradu a také srbským fanouškům, kteří vytvořili, tak jako vždy, bouřlivou atmosféru.

Závěrem stačí jen říct jedno: Hoši děkujem!!!!!!

5289da98d564495a26ab0100-168858

 

 
Autor:
O mně: Narodil jsem se v roce 1980 v Praze, kde i celý život žiji. Od roku pro společnost Via SMS s.r.o. zajišťuji marketing, včetně příspěvků na tento blog. Píši zejména o tom, jak v dnešní težké době vyjít s penězi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *