5 vychytávek, které vám usnadní vánoční utrácení

Jak udělat rodině krásné Vánoce a nezbláznit se

Ať chceme nebo ne, nákupy dárků pro blízké a přátele představují značnou položku v našem rozpočtu. Češi loni utratili za Vánoce průměrně devět tisíc, což je asi třetina jejich platu. Z toho největší suma padla na dárky. Finance jsou bezpochyby jednou z hlavních věcí, kterou je dobré mít pod kontrolou už proto, že neshody v nich jsou nejčastějším důvodem k rozvodu. Naštěstí s tím v dnešní době mohou pomoci nejrůznější vychytávky.

Na papírových penězích dokáže přežít virus chřipky až dva týdny, o což v zimě nikdo z nás nestojí. Hned o důvod více platit kartou. Navíc díky mobilním aplikacím, které má již dnes každá banka, máte neustálý přehled nad příjmy a výdaji. Například aplikace George Go (Android, iOS) od České spořitelny, ČSOB Smart klíč (Android, iOS) nebo aplikace My air od Airbank (Android, iOS) vám mohou pomoci mít vše pod kontrolou. Pokud máte o své vůli pochybnosti, můžete si zřídit zcela nový speciální účet, kam převedete peníze na dárky či si vytvoříte ke stávajícímu účtu podúčet. U některých bank lze nastavit SMS upozornění, že jste překročili limit.

Další šikovnou vymožeností je skenování dokladů a účtenek. S tím vám pomůže například aplikace Tiny Scanner (Android, iOS) nebo  Office Lens (Android, iOS) od Microsoftu. Pořízené dokumenty se vám uloží jako PDF. Pokud na Štědrý den zjistíte, že oblečení je malé či že spotřebič nefunguje, nemusíte hledat po všech čertech. Všechny účtenky máte na jednom místě. Nezapomínejte, že podle studií je klíčem ke štěstí neutrácet peníze za majetek, ale za zážitky.

Rolničky, slevičky

Věrnostní karty jsou populární způsob, jak získat slevy a bonusy (často výměnou za osobní údaje). Čím více karet vlastníme, tím menší o nich máme přehled. V App Store najdete hned několik aplikací, které tento problém řeší, například Cardless+ (Android), Portmonka (Android, iOS) a FidMe (Android). Díky nim budete mít karty vždy s sebou a ušetříte spoustu peníze.

Superhrubá, hrubá, čistá. Zjistit, kolik opravdu dostanete ze zaměstnání peněz je někdy opravdový oříšek. S aplikací Finanční kalkulačky (Android, iOS) to bude snadné. Pomůže vám nejen spočítat mzdu a pojištění, ale přehledně vám ukáže i vývoj naspořené, respektive dlužné částky v jednotlivých letech.

Někdy ale ani výplata nestačí. Potřebujete překlenou náročné období nebo vám jen chybí pár tisíc. Potřebujete peníze rychle a snadno. Ale dejte si pozor. Mezi solidními poskytovateli půjček číhají také „žraloci“. Ti vás mohou dostat do velkých potíží při sebemenším problému. Mohou vás nutit ručit za nemovitostí i u částek do sta tisíc nebo si vezmou jen poplatek za zprostředkování, ale žádné peníze vám nepůjčí. Čtěte proto recenze, zavolejte na zákaznickou linku a sledujte poplatky za službu. U VIASMS.cz zaplatíte za registrační poplatek jen jednu korunu. A nebojte, pokud máte v kapse dvoustovku a jinak žádné dluhy, jste stále bohatší, než 25 % Američanů.

 
Autor:
O mně: Narodil jsem se v roce 1980 v Praze, kde i celý život žiji. Od roku pro společnost Via SMS s.r.o. zajišťuji marketing, včetně příspěvků na tento blog. Píši zejména o tom, jak v dnešní težké době vyjít s penězi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *