Česko dosáhlo smutného rekordu

Nezaměstnanost v České republice v lednu vzrostla na 8,6%, což je zvýšení o 0,4% oproti prosincové hranici nezaměstnanosti. Poprové tak byla překročena hranice 600 000 lidí bez práce.

Zimní měsíce všeobecně vykazují zvýšení nezaměstnanosti, protože dochází k ukončení sezónních prací, končí roční smlouvy na dobu určitou atd.

V lednu se na úřady práce přihlásilo více než 80 000 lidí, což je dvakrát více než bývá v jarních či letních měsících.  Počet volných míst je však vyšší než například v lednu loňského roku, ale i tak připadá volné místo na sedmnáct nezaměstnaných.

up

Tyto údaje bohužel nahrávají zaměstnavatelům a dochází k mnohem pomalejšímu růstu mezd.

Mírný pokles nezaměstnanosti se podle odborníků dá očekávat až ve druhé polovině roku, protože vývoj na pracovním trhu je za reálnou ekonomikou opožděn.

Nejnižší   nezaměstnanost jako tradičně hlásí Praha ( 3-4% ) ale 40 okresů hlásí dokonce výší procenta nezaměstnanosti, než je republikový průměr. Nejvyšší počet nezaměstnaných je v okresech Jeseník, Bruntál a Most.

Nezbývá jen doufat, že se situace zlepší

 
Autor:
O mně: Narodil jsem se v roce 1980 v Praze, kde i celý život žiji. Od roku pro společnost Via SMS s.r.o. zajišťuji marketing, včetně příspěvků na tento blog. Píši zejména o tom, jak v dnešní težké době vyjít s penězi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *